weareallafricans

Funkadelic, Eddie Hazel "Maggot Brain"

  • Eddie Hazel
    Eddie Hazel

Eddie Hazel syntyi Brooklynissä, New Yorkissa mutta muutti sittemmin New Jersey'hin, koska hänen äitinsä Grace Cook ei halunnut poikansa kasvavan vaarallisessa, huumeiden ja rikollisuuden vaivaamassa kaupungissa. Jo hyvin nuoressa iässä Eddie sai joululahjaksi isoveljeltään kitaran. Kahdentoista vuoden iässä hän tapasi musiikillisen yhteistyökumppaninsa Billy "Bass" Nelsonin. Hazelista ja Nelsonista tuli läheisiä ystäviä ja he soittivat sekä lauloivat yhdessä.

Vuonna 1967, The Parliaments, George Clintonin johtama doo wop -yhtye, pääsi listoille kappaleellaan "I Wanna Testify". Billy Nelson oli ollut jo tässä vaiheessa yhtyeen mukana levyttämässä kyseistä hittiä, ja kun yhtye palasi takaisin kiertueelta, Clinton ja Nelson yrittivät palkata Hazelin mukaan yhtyeeseen. Hazelin äiti oli tätä ajatusta vastaan, koska Eddie oli vasta seitsemäntoista vuotias.

Myöhemmin äiti kuitenkin muutti mielensä, ja syksyllä 1967 The Parliaments lähti kiertueelle mukanaan Hazel ja Nelson. Philadelphiassa kiertueella ollessaan Hazel tapasi rumpali Tiki Fulwoodin, joka korvasi pian yhtyeen aiemman rumpalin. Nelsonista ja Hazelista tuli tuolloin Parliaments ryhmän taustayhtyeenä toimineen Funkadelicin selkäranka. Lopulta Parliaments -nimestä luovuttiin oikeudellisista syistä ja Billy Nelsonin keksimä "Funkadelic" -nimi otettiin koko yhtyeen käyttöön.

Funkadelicistä kasvoi nopeasti funkia ja rockia yhdistelevä bändi, joka sai vaikuteitaan mm. legendaariselta rock-kitaristi Jimi Hendrixiltä ja Frankie Lymoniltä. Funkadelicin miehitys vahvistui, kun ryhmään lisättiin vielä Tawl Ross (rytmikitara) ja Bernie Worrell (kosketinsoittimet). Lisäyksien jälkeen yhtye julkaisi kolme ensimmäistä levyään, Funkadelic (1970), Free Your Mind... And Your Ass Will Follow (1970) ja Maggot Brain (1971). Nämä kolme levyä julkaistiin kahden vuoden sisällä.

Maggot Brain on ehkäpä kaikista levyistä eniten rock-vaikutteita sisältävä. Levy sisältää myös Eddie Hazelin ehkäpä parhaimman taidonnäytteen kitarataidoistaan kappaleessa Maggot Brain, joka on lähinnä Hazelin kitaraa sisältävä kappale. On sanottu, että George Clinton sanoi Hazelille ennen kappaleen alkua, että "play like your momma just died" (soita kuin äitisi olisi juuri kuollut). Tuloksena oli kymmenen minuutin mittainen kitarasoolo, joka jäi historiaan Hazelin legendaarisimpana kappaleena. Kappaleen ja levyn nimi viittaa mielentilaan, joka aiheutuu huumeiden käytöstä. Levyllä on myös Hazelin toinen kappale, "Super Stupid", jossa hän hoitaa itse myös laulamisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Del Monte mieskin sanoo kyllä ja keikuttaa jättimäistä ruhoaan samalla kun fjunkkimadot syövät aivojaan

Se mikä ei ole jytää ei purkkaa mutta hyvin jytisee